lifezona

Google razvija Im2Calories tehnologiju koja će prepoznati kalorije hrane sa Instagrama

Zanimljivosti, Tehnologija | 10:18

Ako malo pogledate Instagram, osim lijepih žena vidjet ćete i hrpu hrane, raznovrsne i ukusne, barem tako izgledaju na slici.


No, trenutno nemamo tehnologiju koja će prepoznati hranu sa slike i dati nam informacije o kalorijama. Google se bacio na rješavanje dok problema i nazvao ju Im2Clalories.

Radi se o tehnologiji umjetne inteligencije kojoj je cilj identificirati slike hrane objavljene na Instagramu i pokazati korisniku kalorije u tom obroku.

Iz Googlea kažu kako ljudi zaista žele ovu tehnologiju jer je vrlo korisna, no isto tako su svjesni da mogu pogriješiti oko 20% u izračunu kalorija, no ono što je važno jest izračunati prosjek tjedna ili godine u kalorijama, barem za prvi korak.

Tehnologija radi na principu dubine piksela na slici i sofisticiranih algoritma koji uče i prepoznavaju veličinu i obliku hrane. Google je već i patentirao tehnologiju.

Jason Freidenfelds, glasnogovornik Google kaže kako su algoritmi još uvijek u fazi istraživanja, te kako za sada nemaju nikakvih planova za finalni proizvod.

dnevnik.hr

101sh-1