lifezona

Reality Show o obitelji koja živi na farmi i "strahuje od nacista"

Svijet, Zanimljivosti | 08:32

Tri naraštaja češke obitelji uselila su na farmu zbog televizijskog reality showa, ali neće uživati u seoskoj idili jer show je smješten u vrijeme nacističke okupacije, prenose mediji.


Program je zamišljen kao realističan prikaz obiteljskog života u vrijeme Drugoga svjetskog rata u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Vlada nestašica hrane, a farma je zapravo malo više od obične daščare. Vojnici u odorama Wehrmachta dolaze na posjed i zlostavljaju ukućane, a muškarci žive u stalnom stresu da će biti deportirani u radne logore.

Show pod nazivom Dovolena v Protektoratu ili "Praznici u Protektoratu" emitira se na češkoj televiziji u udarnom terminu dvaput tjedno. Podnaslov emisije je "dobrodošli u pakao".Prvu epizodu gledalo je više od milijun ljudi ili 16 posto češke publike.

I prije početka prikazivanja show je podigao buru u javnosti. Mnogi kritičari tvrde da se njime ne poštuju žrtve nacista.

"To je ulaznica u prošlost", kaže majka Ivana, koja je u stvarnom životu učiteljica. Njezin suprug Miloslav vozač je hitne pomoći.

Zajedno su se prijavili u show, ali nisu imali pojma u što se upuštaju prije negoli je počelo snimanje. "Nisu znali u koje ćemo ih razdoblje smjestiti", rekla je redateljica Zora Cejnkova.

Njihova dva sina Marek i Kuba, kao i njihovi baka i djed Jarmila i Jiri, te nećak Honza također žive na farmi.

Tradicionalnim dokumentarcem ne bi došli do toliko publike, kaže Cejnkova. "Željela sam pokazati povijest na drugačiji način", kazala je i dodala da joj je nadahnuće bio život njezinih baka i djedova u to doba.

Traumatični događaji iz vremena njemačke okupacije u Češkoj, regiji koju je Hitler preimenovao u Protektorat Češke i Moravske i provodio brutalnu represiju, osjećaju se i danas. Više od 30 tisuća Čeha, većinom židova nije dočekalo kraj rata.

No može li se televizijskim showom vjerno prikazati ozbiljnost situacije pod nacističkom okupacijom, zapitali su se mnogi.

Praški list Lidove noviny odgovara negativno - ondašnji način života pod stalnom prijetnjom ne može se umjetno rekonstruirati, piše. "Dramatične scene većinom su čisti amaterizam", dodaje.

List Mlada Fronta Dnes smatra da je ideja interesantna, ali prigovara da nema napetosti. "Prve epizode više nalikuju reklamama za seoski turizam", tvrdi se.

Izdrži li obitelj do kraja, dobit će nagradu od milijun kruna.

Producenti tvrde da će u nastavku gledatelji biti prikovani za ekrane do kraja showa, koji se predviđa za dva mjeseca. A dotad će članovi obitelji u strahu od nacista crpiti vodu iz bunara, musti krave, hraniti kokoši, zečeve i svinje. 101ŠH-2