lifezona

'Razvoj umjetne inteligencije je najveća prijetnja čovječanstvu'

Tehnologija, Zanimljivosti, Znanost | 13:33

Ekstremno opasno: Musk i Stephen Hawking dvojica su od stotine istraživača umjetne inteligencije koji su pismom pozvali na zabranu razvoja iste u vojne svrhe


Razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe najveća je egzistencijalna prijetnja čovječanstva - kazao je Elon Musk, voditelj SpaceX-a. 

Znanstvenici okupljeni na Međunarodnoj udruženoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Buenos Airesu u ponedjeljak uputili su pismo u kojem govore kako jeraspoređivanje robota koji su sposobni za ubojstvo bez ljudske intervencije moguće već za nekoliko godina, a ne desetljeća.

Smatraju da je potrebno zaustaviti razvoj autonomnog oružja s umjetnom inteligencijom jer je pitanje trenutka kada će se naći u rukama terorista i diktatora. 

Musk i Stephen Hawking dvojica su od stotine istraživača umjetne inteligencije koji su pozvali na zabranu razvoja umjetne inteligencije u vojne svrhe, ukazujući na to koliko je ono opasno.

Ipak, na kraju pisma, znanstvenici i stručnjaci spomenuli su i veliki potencijal umjetne inteligencije koja na brojne načine može pomoći ljudima i čovječanstvu, ali njeno iskorištavanje za ratovanje nije dobra ideja.

Osim njih, pismo su potpisali i suosnivač Applea Steve Wozniak, politički filozofNoam Chomsky, te izvršni direktor Google-ove tvrtke za umjetnu inteligenciju DeepMind Demis Hassabis.

24sata.hr

101ŠH-1