lifezona

Londonski muzej namjerno izložio plagijat

Kultura | 10:04

Među djelima starih majstora neprocjenjive vrijednosti nalazi se i jedna reprodukcija, vrijedna 126 dolara.


Nova izložba u londonskom muzeju je pred posjetioce stavila izazov: trebaju pronaći namjerno izložen plagijat. Ideja je da se posjetioci zapitaju šta je, ustvari, umjetnost.

Galerija Dulwich je jedna od najstarijih na svijetu. U njoj se nalaze stotine remek-djela, poput Rembranta i Rubensa, vrijedni milione, ako ne i milijarde dolara. Među djelima starih majstora neprocjenjive vrijednosti nalazi se i jedna reprodukcija, vrijedna 126 dolara.

Posjetitelji su stavljeni pred izazov da pogode koja je od 270 slika lažna. Je li to ova - sjenčenje je nekako prenaglašeno? Ili ova - potezi kistom kao da su bili previše užurbani? Možda ova - djeluje kao da se još nije ni osušila?

"Stavljanjem reprodukcije u originalni okvir otvarate mogućnost da se sumnja u svaku sliku, što ohrabruje posjetitelje da svakoj slici priđu s većom pažnjom", kaže umjetnik Doug Fishbone.

Galerija je poslala fotografiju visoke rezolucije originalne slike u Kinu, gdje se slika najveći broj replika na svijetu. Na jugu Kine slikanje reprodukcija - bilo kojeg razdoblja ili stila - veliki je posao. Umjetnici vježbaju i usavršavaju se u stvaranju replika. Samo u jednom selu godišnje se proizvede pet miliona reprodukcija.

Filozofsko pitanje

Time dolazimo do zanimljivog pitanja - po čemu se određuje vrijednost umjetničkog djela? Filozofi se ovim pitanjem bave hiljadama godina.

"Vrijednost umjetnosti nije samo u izgledu. Riječ je o proizvodu nečijeg truda, tehnike i originalnosti", ističe Stacie Friend, profesorica filozofije sa koledža Birkbeck.

"Dobro je imati izložbe poput ove, jer umjetnost sve više postaje imovina - u posjedu je jednog postotka najbogatijih, koji slike drže pored dionica i obveznica. Ipak, izložba poput ove natjera vas da gledate u slike i da ih cijenite zbog njihove ljepote, umjesto zbog cijene", javila je iz Londona novinarka Al Jazeere Jessica Baldwin.

Posjetitelji imaju vremena do kraja aprila prepoznati sliku za koju misle da je naslikana u Kini. Nakon toga, reprodukcija i original će biti izloženi zajedno, kako bi javnost mogla vidjeti šta je umjetnost.

Izvor: Al Jazeera

606IM-5